Dieta Dziecko

Łyżka miodu

Łyżka miodu
Miód to zdrowie – zawiera łatwo strawne węglowodany, wiele witamin i soli mineralnych. Uodparnia, przyspiesza powrót do zdrowia i dodaje sił. dr Halina Weker Zakład

Miód to zdrowie – zawiera łatwo strawne węglowodany, wiele witamin i soli mineralnych. Uodparnia, przyspiesza powrót do zdrowia i dodaje sił.

dr Halina Weker

Zakład Żywienia Dzieci Instytutu Matki i Dziecka
Łyżka miodu

Miód to zdrowie – zawiera łatwo strawne węglowodany, wiele witamin i soli mineralnych. Uodparnia, przyspiesza powrót do zdrowia i dodaje sił.

Właściwości odżywcze i lecznicze miodu są od dawna znane i doceniane. Jego wysoka wartość energetyczna (325 kcal w 100 g) związana jest z dużą zawartością cukrów. Naturalny miód pszczeli jest łatwo strawny, wpływa dodatnio na prace serca, ułatwia trawienie, działa korzystnie na drogi oddechowe, przyspiesza rekonwalescencję. Można go podjadać, kiedy jesteśmy wyczerpani, zmęczeni. Dzieci które jadają miód, są pełne energii, wesołe i odporniejsze na choroby. Miód chroni także przed szkodliwymi dla zdrowia zanieczyszczeniami chemicznymi, metalami ciężkimi, a także osłabia działanie alkaloidów zawartych w kawie i herbacie. W miodach gryczanych występuje rutyna, zwana witaminą młodości, która reguluje ciśnienie krwi i przepuszczalność naczyń krwionośnych. Niektóre miody zawierają cholinę obniżającą ciśnienie krwi. Ważną wiadomością dla przyszłych mam będzie to, że miód przeciwdziała nudnościom i wymiotom w czasie ciąży. Niestety, może także uczulać, ponieważ zawiera pyłki kwiatów, które są silnymi alergenami. Najmniej pyłków znajduje się w miodach lipowych, akacjowych i spadziowych. Nie polecamy wprowadzania miodu do diety niemowląt. Natomiast dzieciom powyżej pierwszego roku życia możemy słodzić napoje miodem, zamiast cukrem. Miody jasne posiadają łagodny smak, ciemne są bardziej aromatyczne, zawierają więcej soli mineralnych. Miody należą do produktów trwałych, można je długo przechowywać. Należy jednak robić to umiejętnie – w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze od 4 do 20 st. C, w suchych pomieszczeniach, bez intensywnych zapachów. Zbyt długo przechowywane lub podgrzewane do temperatury 45 st. C tracą wiele cennych właściwości oraz walory smakowo-zapachowe.

A to już wiesz?  Astma oskrzelowa i alergiczny nieżyt nosa – nowy serwis internetowy dla pacjentów.

Kuchnia dla dzieci

Mus miodowy
1 pomarańcza
1 szklanka miodu
3 jaja
1,5 szklanki śmietany kremówki

Pomarańcze starannie umyj, przekrój na pół, wyciśnij sok. Przygotuj większy garnek z wodą i mniejszy, który można do niego wstawić. Do mniejszego garnka przełóż miód i wlej sok z pomarańczy, włóż go do garnka większego i lekko podgrzewając wymieszaj miód z sokiem do uzyskania jednolitej masy. Wyjmij garnek z miodem. Jaja starannie umyj, wybij do miski, wstaw do garnka z gorącą wodą i ubijaj mikserem na parze aż uzyskają konsystencję gęstej śmietany. Ubijając, dodawaj powoli miód z sokiem. Ostudź masę, wciąż ją ubijając. Mus włóż do chłodziarki. W tym czasie ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Połącz z masą z jaj i miodu. Rozlej do pucharków lub salaterek. Pozostaw ok. 3 godzin w chłodziarce do stężenia.
Porcja dla dziecka = 50-70 g (2-3 łyżki).

Szynka zapiekana z ryżem i miodem
niepełna szklanka ryżu
1/2 puszki kukurydzy cukrowej
2 łyżki stołowe śmietany
4 grubsze plastry gotowanej szynki
2 łyżki miodu pszczelego
1 łyżka masła
sól, biały pieprz

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ryż opłucz, zalej dwukrotnie większą ilością wody, lekko osól, ugotuj na sypko na wolnym ogniu. Kukurydzę odsącz, dodaj do ugotowanego, ostudzonego ryżu, dołóż śmietanę i wszystko wymieszaj. Lekko oprósz pieprzem. Plastry szynki posmaruj z obu stron miodem. Układaj w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwy ryżu z kukurydzą i plastry szynki z miodem. Piecz w piekarniku ok. 10 minut. Podawaj jako ciepłe danie z sokiem z marchwi lub innym sokiem warzywnym.
Porcja dla dziecka = 100g (2 łyżki).

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy