Alergeny pokarmowe

Alergia i alergeny pokarmowe

Niektóre produkty bardziej niż inne mogą uczulać. Do owoców alergizujących należą: pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, banany, truskawki, poziomki, maliny, zaś z warzyw – pomidory, selery, pietruszka. Tych owoców i warzyw należy unikać przynajmniej do końca 1 roku
<%image(zadowolnoe-radosc-dziecko-images.jpg|47|66|Alergia i alergeny pokarmowe)%>

Niektóre produkty bardziej niż inne mogą uczulać. Do owoców alergizujących należą: pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, banany, truskawki, poziomki, maliny, zaś z warzyw – pomidory, selery, pietruszka. Tych owoców i warzyw należy unikać przynajmniej do końca 1 roku życia.

Niebezpieczne mogą być też owoce czy warzywa, w których jest dużo nawozów. Czasmi marchewka nieznanego pochodzenia może byc trująca. Szczególnie niebezpieczne są azotany i azotyny odkładające się w warzywach z często stosowanych przez rolników nawozów azotowych, gdyż wiążą się z hemoglobiną krwi i mogą wywołać groźne niedotlenienie zwane sinicą.

A to już wiesz?  Alergia na ślinę komarów

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy